Civilministern ser ut att göra Hitlerhälsning på bild: ”Inget minne av det”

Uppdaterad
Publicerad

Sajten Nyheter Idag publicerar nu en bild där civilminister Ida Karkiainen (S) ser ut att göra en Hitlerhälsning. Till SVT Nyheter Norrbotten säger hon att hon inte har något minne av att hon ska ha gjort en sådan gest.

– Om det är så att jag har gjort det, så är det ett försök att ironisera över den typen av ideologier, säger hon.

Under måndagskvällen publicerade sajten Nyheter Idag en bild som föreställer en ung Ida Karkiainen (S) när hon gör vad som ser ut att vara en Hitlerhälsning.

– Jag kan säga att jag har inget minne av jag ska ha gjort en sådan gest, säger Ida Karkiainen (S).

”En bild på mig när jag är 15-16 år”

Ida Karkiainen utsågs nyligen till civilminister i Magdalena Anderssons (S) nya regering och har tidigare jobbat flera år som lokalpolitiker i Haparanda.

Bilden som publicerats togs för flera år sedan. Troligtvis när hon fortfarande gick i skolan, säger ministern själv.

– Det här är en bild på mig när jag är ungefär 15-16 år och det är från vår lägenhet som min sambo hade då, säger hon till SVT Nyheter Norrbotten.

Stängde av Utima Thule

Hon säger att bilden förmodligen är tagen i någon form av festsammanhang. Men hon säger också att hon aldrig rört sig i några sammanhang som skulle vara kopplade till vit makt-miljön.

– Det kan ha spelats Ultima Thule och den typen av musik i de sammanhangen, men i så fall har jag gått och stängt av den och sagt att det inte är okej. Ungdomar lyssnade på Ultima Thule på 90-talet, det var inget ovanligt, säger hon.

– Jag har alltid varit trygg med mina åsikter och att stå upp för alla människors lika värde. Det kan folk i min närhet bekräfta.

Kan tolkas som en nazistisk hälsning”

Vad kan du säga om den här bilden som Nyheter I dag publicerar?

– Det är en bild där jag gör en gest som kan tolkas som en nazistisk hälsning och jag har inget minne av att ha gjort en sådan gest. Jag förstår hur det ser ut. Men jag har aldrig gjort något sådant för att sympatisera med en så avskyvärd ideologi som nazismen. I så fall har det varit för att förlöjliga eller ironisera över det, säger Ida Karkiainen.

Bilden som Ida Karkiainen bekräftar föreställer henne själv i tonåren. Foto: Privat

SVT söker Socialdemokraterna för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.