Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Haparandas kommunalråd Sven Tornberg (C) går nu ut till försvar för Ida Karkiainen (S) på kommunens facebooksida. Hör han förklara sin kritik mot medierna i klippet. Foto: Haparanda stad

Haparandas kommunalråd kritiserar medierna – stöttar ministern på kommunens Facebooksida

Uppdaterad
Publicerad

Haparandas kommunalråd Sven Tornberg (C) riktar nu skarp kritik mot medierna för deras rapportering angående bilden på Ida Karkiainen (S). På kommunens egen facebooksida ger han sitt stöd till ministern och uppmanar folk att göra samma sak – för att få stopp på drevet mot henne.

Socialdemokratiernas nye civilminister Ida Karkiainen från Haparanda har hamnat i rejält blåsväder sedan en ungdomsbild publicerats där det ser ut som om hon gör en Hitlerhälsning med utsträckt arm i samband på en fest.

”Ett försök att ironisera”

– Om det är så att jag har gjort det, så är det ett försök att ironisera över den typen av ideologier, sade hon till SVT Nyheter Norrbotten på måndag kväll.

Men också uppgifter om att det i hennes bekantskapskrets lyssnades på vit makt-musik, som Pluton Svea, har lett till starka reaktioner – för och emot.

SVT har kontaktat Ida Karkiainen via hennes pressekreterare på tisdagen, men hon avböjde en intervju.

Men hennes politiske meningsmotståndare i Haparanda, centerpartisten och kommunalrådet Sven Tornberg, uppmanar samtidigt folk att backa civilministern och han gör det på kommunens Facebooksida.

– Ida är min civilminister. Jag backar Ida. Gör det du också, säger han i en video på sidan.

Vill stoppa drevet

Sven Tornberg kan inte tänka sig att Ida Karkiainen ”heilat” för att hylla nazister under sina ungdomsår.

Han menar att alla som känner henne förstår hur omöjligt det skulle vara.

– Jag vill få ett slut på det här otäcka drevet som går emot henne, bland annat på sociala medier. Det är inte acceptabelt att uttrycka sig så om en människa, aldrig i livet. Därför har jag gjort ett undantag på kommunens Facebooksida, där vi egentligen inte ska föra fram politiska budskap.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ida Karkiainen i blåsväder

Mer i ämnet
Mer Norrbotten
Mer Nyheter