Tre personer med corona liknande symtom har hittills blivit hämtade under en fjällräddningsinsats. Polisens bild är från en räddningsinsatsen vid Kebnekaises gamla toppstuga innan coronapandemin bröt ut.. Foto: Polisen

Tre fjällvandrare med coronasymptom har hämtats med helikopter

Uppdaterad
Publicerad

Enligt STF har tre personer under säsongen hittills blivit hämtade av fjällräddningen på grund av coronaliknande symptom, två i Jämtland och en i Norrbotten. Men ingen av de hämtade personerna har testat positivt för Covid-19.

Enligt Johanna Murray på Svenska turistföreningen (STF) finns det rutiner och regler på hur STF:s stugvärdar och annan personal ska agera vid eventuell misstanke om corona.

Om man får ett misstänkt fall av corona ringer stugvärden på hjälptelefonen till den regionala ledningscentralen. Där för de en dialog med sjukvårdskunnig som gör bedömningen om personen i fråga behöver transport. Om så är fallet hämtas personen med helikopter så snart som möjligt.

Har isolerats direkt

– I de fall som varit hittills har personen kommit till stugan med symptom och isolerats direkt med sitt sällskap. Därefter har både rum och dass sanerats. Det har inte varit nödvändigt att sätta upp varningsskyltar utan stugvärden är på plats och kan informera andra gäster om vad som händer. Vi har utökade städrutiner denna säsong av alla utrymme, berättar Johanna Murray.

– Vi har även listor på alla gäster som bor i stugorna så skulle vi få ett coronafall kan vi jobba med smittspårning, berättar hon.

Fler människor på fjället men färre bor i stugor

 Överlag är det väldigt mycket människor ute på fjället i år. Men i STFs stugor är det färre människor än normalt eftersom man måste förboka och därmed tar emot färre gäster.

– När det gäller trängsel i stugorna så fungerar det i grunden väldigt bra att hålla social distans, berättar Johanna Murray.

– Men blir det riktigt dåligt väder och tältare tar skydd i stugorna och använder köken så försvåras det så klart något. Det krävs ett samarbete hela tiden att man tar hänsyn och till exempel använder köken under så kort tid som möjligt.

De flesta gäster från Sverige som kommer har tagit del av informationen från myndigheter och stf och vet vad som gäller på fjället i år. De som inte har tagit del av informationen i samma utsträckning är de utländska besökare som kommer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.