Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Om cirka tre veckor ska pandemin i Norrbotten nå sin topp, enligt smittskyddsläkaren Anders Nystedt. Foto: SVT/Arkiv/Stig Holmfrid

Coronatopp i Norrbotten i början av maj

Uppdaterad
Publicerad
Coronapandemin förväntas nå sin topp i Norrbotten i början av maj och smittskyddsläkaren Anders Nystedt avråder starkt från sociala aktiviteter.
– Stanna hemma i stället och ägna er åt navelskåderi, säger han.

Antalet coronafall i Norrbotten fortsätter att öka, men relativt långsamt och region Norrbottens beräkningar för sjukvården håller fortfarande.

Men det är sannolikt lugnet före stormen, enligt smittskyddsavdelningen.

”Värst i maj”

– Det finns ett ljus i tunneln även om det är långt dit från Norrbotten ännu. Vi ser att Stockholm håller på att nå sin topp och vi kommer att följa dem efter sådär två till tre veckor. Det innebär att det kommer att vara som värst här i länet vid månadsskiftet eller i början på maj, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

Regionen tror på en avmattning i Norrbotten i samband med midsommar, men pandemin kommer inte att vara över då.

– Vi kommer att ha en kurva nedåt vi också måste hjälpa folk. Dessutom finns det en risk att det blir en sväng till nästa år, men då är fler immuna och viruset kommer inte att kunna skada så många, säger Anders Nystedt.

”Navelskåda lite grann”

Han är lite orolig över de nya uppgifterna att det finns coronasmittade som inte uppvisar några av de klassiska symptomen på viruset och menar att det är ännu mer viktigt för norrbottningarna att hålla armlängds avstånd och fysisk distansering.

– Försök hålla er från alltför mycket social samvaro under de närmaste veckorna. Inga pubar, ingen after ski, inga stora möten eller fester. Ta en lugn och fridfull påsk i hemmet och navelskåda lite grann i stället, säger Anders Nystedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet