Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör om ökningen av corona bland äldre i Gällivare

Coronasmittan ökar kraftigt inom Gällivares äldreomsorg

Uppdaterad
Publicerad
Inom hemvården och särskilda boenden i Gällivare ökar antalet personer som misstänkts ha insjuknat i covid-19.

Just nu ökar antalet personer från 7 förra veckan till 31 personer idag som misstänkts ha insjuknat i sjukdomen covid-19 inom hemvården och särskilda boenden i Gällivare. Inom hemvården är det 10 personer i hemmet som är misstänkt sjuka i covid-19 och 1 person som är inlagd på sjukhus.

I särskilda boenden är det 20 personer som är misstänkt sjuka i covid-19.

Särskilda boenden

Det är en person inom särskilda boenden som är avliden och en person inom hemtjänsten som är konstaterad avliden av covid-19.

– Det blev ju en ganska kraftig ökning på några få dagar och det vi nu måste göra är att se över personalplaneringen inom hemvården, säger Annette Viksten Åhl socialchef på Gällivare kommun.

Personal inom hemvården kommer att delas upp, med att en grupp kommer att inrikta sig på att enbart jobba med de som är sjuka i covid-19 och en annan grupp kommer att jobba med friska personer.

– Uppdelningen kommer att starta förhoppningsvis redan i natt med nattpersonalen och imorgon kommer man implementera den nya rutinen för dagpersonalen säger Annette Viksten Åhl socialchef på Gällivare kommun.

Kommunal följer omorganisationen

På fackförbundet Kommunal följer man omorganisationen men just nu ser man inga problem med de nya rutinerna för medlemmarna.

– På särskilda boenden är det här inte ett helt nytt arbetssätt utan det har förkommit förut. På hemtjänsten har detta inte förekommit så ofta förut men vi har inte fått samtal att man är orolig utifrån det här arbetssättet utan oron som finns är om det finns tillräckligt med  skyddsutrustning säger Marita Eriksson ordförande Kommunal Gällivare och jokkmokk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet