Covidchocken i Norrbotten: 858 smittade på en vecka

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen av covid-19 i Norrbotten ökade med 154 procent under 2021 års sista vecka.

– Jag tror inte vi sett en så spikrak kurva uppåt tidigare,  säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

Vecka 51 insjuknade 316 norrbottningar i covid-19, men efter julfirandet var siffran avsevärt högre under vecka 52  – 858 personer konstaterades ha covid-19 av 6 062 testade.

Bara Jokkmokk kvar på grön nivå

– Det är jättemycket, en kraftfull uppgång och mer än vad jag trodde. Det är bara Jokkmokks kommun som ligger kvar på en grön nivå med färre än 0,5 procent insjuknade per tusen invånare, säger smittskyddsläkare Anders Nystedt.

Övertorneå är sämst av kommunerna med en så kallade incidens på 8,54 procent under vecka 52 och det är mer än dubbelt så mycket som snittsiffran i Sverige.

– Man har haft utbrott inom skolväsendet och så har det spritt sig till mammor och pappor och andra släktingar, men det är kraftiga ökningar i alla kommuner utom Jokkmokk. Nu har vi en jättestor smittspridning i Norrbotten också, säger han.

”Det blir sämre innan det blir bättre”

Och han tror att det kommer att bli sämre innan det blir bättre och att nyårsfirandet kommer att leda till att smittspridningen fortsätter att öka.

– Vi har inte sett konsekvenserna av det ännu, men om min kristallkula inte tar fel kommer vi att få ännu fler fall under vecka 1 än vad vi hade vecka 52, säger Anders Nystedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.