Det är ännu oklart vilken variant av CWD som den nya älgen har Foto: SVT

”Vi har inte fått alla svar på hur vi ska hantera situationen”

Uppdaterad
Publicerad

I dag har jägarna i Arjeplog skickat över alla delar av den senast smittade CWD-älgen till statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

– De vill undersöka hela älgen, säger jägarförbundets Elisabeth Lestander.

Det var den 9 september som medlemmarna i Arjeplogs jaktvårdsförening fällde sin första älg för i år, men när prover från älgens hjärnstam skickats in för analys visade det sig att den hade avmagringssjukan CWD.

”Huvudet viktigast”

Elisabeth Lestander, ordförande för jägarförbundet i Arjeplog, säger till SVT Nyheter Norrbotten att alla delar av den smittade älgen  och även slaktresterna packats i dubbla plastsäckar i täta plastbackar och skickats till SVA.

Dessutom har alla verktyg som använts för att slakta djuret rengjorts med klorin för att avlägsna eventuella prioner.

– Vi har inte fått alla svar på hur vi ska hantera situationen, men vi försöker lösa det här och nu och så ligger vi på myndigheterna. Bland annat kommer det ett beslut från jordbruksverket om ersättning till jaktlaget snart, säger hon.

I SVA:s senaste yttrande står det så här:

”Det är ännu oklart vilken variant av CWD som den nya älgen har. För att vi ska förstå mer om sjukdomen är det viktigt att så mycket som möjligt av det som finns kvar av kroppen kommer in för att undersökas. Viktigast att samla in är huvudet.”

Vill inte ha panik

Jägarnas målsättning är nu att det inte ska bli panik under jakten och att provtagningarna på fällda älgar fortsätter.

– Vi ska inte göra det här så vansinnigt stort att  andra kanske låter bli att skicka in prover för att det är så besvärligt. Men nu är manualen klar och det går snabbt att fixa till det där, säger jägaren Ulf Ottosson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.