Mannen sköts utanför entrén till mataffären på Hertsön i Luleå. Foto: Privat

Tre män åtalas efter skjutningen på Hertsön

Uppdaterad
Publicerad

Två 27-åringar och en 19-åring åtalas misstänkta för en rad brott i samband med skjutningen på Hertsön i Luleå i somras.

Det var i juni som en man sköts och skadades i ett rånförsök utanför mataffären på Hertsön i Luleå. Tre män, två 27-åringar och en 19-åring, greps och anhölls kort efteråt misstänkta för försök till mord. En av 27 åringarna erkände senare att han skjutit mannen.

I samband med skjutningen på Hertsön påträffade även polisen en väska innehållandes en splitterbomb, som de två 27-åringarna misstänks ha tillverkat.

Gjorde inbrott i kvinnas bostad

Kvällen innan skjutningen ska trion enligt åtalet även ha försökt råna en kvinna i hennes bostad på Porsön i Luleå. De två 27-åringarna ska enligt åtalet, maskerade och beväpnade, ha brutit sig in i kvinnans bostad och förstört egendom.

På grund av tillfälliga omständigheter var kvinnan inte hemma vid inbrottet. 19-åringen misstänks vid bägge rånförsöken agerat chaufför åt 27-åringarna.

Åtalas för flera brott

Nu åtalas de tre männen för brotten. 27-åringen som erkände skjutningen åtalas för försök till mord, försök till grovt rån, grovt vapenbrott, brott mott knivlagen och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Den andre 27-åringen åtalas för två fall av försök till grovt rån och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

19-åringen som misstänks ha agerat chaufför åt 27-åringarna åtalas för två fall av försök till grovt rån samt ringa narkotikabrott.

De tre männen förnekar brotten, men när det gäller försök till mord har den ena 27-åringen erkänt att han skjutit mannen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.