Hör renskötaren om den dåliga täckningen i fjällen Foto: SVT

Så ska täckningen bli bättre – regeringen auktionerar ut nät

Uppdaterad
Publicerad

Mobiltäckningen är inte den bästa i norra Sveriges glesbygd och fjällvärld, vilket kan vara farligt för dem som vistas och jobbar där. Men nu ska det bli ändring på det.

Enligt digitaliseringsministern Peter Eriksson (MP) är regeringens mål att ska alla ha en bra mobiluppkoppling i hela Sverige oavsett var man bor eller jobbar år 2023.

En yrkeskår som i dag är drabbad av dålig mobiltäckning är renskötare.

– Det är väldigt fläckvis och dålig mottagning. På någon fjälltopp eller nära norskagränsen kan det fungera ifall man får in norska sändare, men annars är det väldigt dåligt, säger Niila Inga, förbundsordförande på Svenska samernas riksförbund.

Säkerhetsrisk för renskötare

– För renskötseln är det inte bra, för det är en stor säkerhetsrisk om man inte kan ringa efter hjälp, säger Niila Inga.

Som följd av ett tidigare regeringsbeslut har Post- och telestyrelsen (PTS) nu en auktion för att dela ut tillstånd att använda radiosändare i 700 MHz-bandet. Fördelen med den här sändningsfrekvensen är att den ger längre räckvidd och bättre mottagning både utom- och inomhus och det innebär längre avstånd mellan masterna.

Förenat med täckningskrav

Ett av de tillstånd som auktioneras ut är förenat med ett täckningskrav, som innefattar att säkerställa att glesbygd och fjällområden får extra pengar att bygga ut sändare.

Kravet innebär att den som vinner tillståndet ska använda minst 200 miljoner kronor och högst 300 miljoner för att bygga ut täckning i de sju nordligaste länen.

– Tack vare utauktioneringen och de skärpta täckningskraven kan svensk glesbygd i hela landet nu få högre datakapacitet och förbättrad täckning, säger digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).

Högre datakapacitet

Enligt Peter Eriksson ska sändningsfrekvensen även ge en högre datakapacitet och vara en grundstomme för utvecklingen av 5G-tekniken. Det i sin tur innebär att den är lämplig för stugägare, turistföretag och alla andra som vistas i glesbygd och fjällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.