Dan i Arvidsjaur försökte ta sitt liv två gånger – i dag prisas hans arbete med psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

64-årige Dan Eriksson från Arvidsjaur led av psykisk smärta och gjorde två självmordsförsök. Det var först när han vågade berätta att han är homosexuell som vändningen kom.

– Jag tänkte att jag måste börja prata om jag inte ska gå under, säger han.

Dan Eriksson levde med sin sambo och två söner, men höll sin sexuella läggning hemlig. Hans psykiska smärta blev till slut så outhärdlig att han vid 44 års ålder försökte ta sitt liv. 

– Jag mådde så dåligt. I min värld var det sådan skam och skuld att vara homosexuell. Det kändes som det var det förbjudet att älska någon av samma kön, säger han. 

“Ska jag fortsätta leva eller ska jag dö?”

Åren gick och Dan började må allt sämre. När han var 53 år gjorde han sitt andra självmordsförsök, men efter det kom vändningen. 

– Jag kom till ett vägskäl och ställde mig frågan: “Ska jag fortsätta leva eller ska jag dö?” Då bestämde jag mig för att jag måste berätta och det var som en stor sten föll från mina axlar, säger han.

Glad och lycklig i dag

I dag föreläser Dan Eriksson om självmord och psykisk ohälsa. Han har även gett ut självbiografin: ”Hur jag nästan dog: Den homosexuelle samen som lurade döden”.

– Jag vill att den som läser boken ska förstå att det finns glädje och hopp om livet. Jag har varit i helvetet själv, men nu är jag glad och lycklig, säger Dan.

”Viktigt att ta ordet självmord i vår mun”

Under november månad fick Dan Eriksson motta Fördomspriset för sin insats mot psykisk ohälsa.

Fonden för psykisk hälsa delar varje år ut Fördomspriset till personer, grupper eller verksamheter som arbetar för att motverka fördomar om psykisk ohälsa och psykiska sjukdomar.

– Jag är så stolt. Det visar att jag gjort ett bra arbete för att ta bort fördomarna kring psykisk ohälsa. Det är viktigt att vi vågar prata om sjukdomen och vågar ta ordet självmord i vår mun, säger han till SVT.

Hör intervjun med Dan Eriksson om hans väg tillbaka efter två självmordsförsök och hur man kan förebygga psykisk ohälsa.

Fakta

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

  • Vårdguiden, 1177.
  • Jourhavande medmänniska, 08-702 16 80. Alla dagar kl 21–06. Chatt söndagar kl 21-24.
  • Jourhavande präst – ring 112 och fråga efter jourhavande präst. Chatt sön–tors kl 20–24.
  • Självmordslinjen – finns tillgänglig via chatt och telefon 90101 för den som har tankar på att ta sitt liv, eller för den som har frågor om närstående som har tankar på att ta sitt liv. Alla dagar 06-24.
  • Föräldralinjen, för den som är orolig för sitt barn, eller ett barn i sin närhet. 020-85 20 00, öppet vardagar klockan 10–15 samt torsdagskvällar 19.00–21.00.
  • Äldrelinjen, för den över 60 som mår psykiskt dåligt. Även öppen för anhöriga eller den som känner sig ensam. Vardagar mellan 10.00–15.00, 020-22 22 33.
  • Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60 alla dagar klockan 13.00-22.00. OBS! Hjälplinjen stänger den 31 december 2019.
  • Bris För den som är under 18 år går det att ringa till, eller chatta med Bris och prata med en kurator. Deras telefonnummer är 116 111 och de har öppet varje dag dygnet runt.

Källa: Mind.se/TT/Bris

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.