Dan räddades tillbaka till livet

Uppdaterad
Publicerad

Den uppmärksammade artikeln om Dan Eriksson börjar med orden ”Om man inte vågar prata om det kan man dö”. Att hans livs historia fick ryska myndigheter att agera och hota att stänga av The Barents Observer från kunna läsas i Ryssland ger honom än mer kraft att berätta.

Arvidsjaursbon Dan Eriksson har kämpat med psykisk ohälsa under en lång tid av sitt liv. Han var gift med en kvinna och fick barn och det tog lång tid innan han vågade erkänna för sig själv att han var homosexuell. Att inte våga leva som sitt rätta jag fick honom att försöka att ta sitt liv. Hans livs historia, som han berättade för journalisten Marianne Hofman, är en gripande, men också en hoppingivande historia.

”Gick igenom ett helvete”

Dan Eriksson har tagit sig igenom svårigheterna och lever i dag ett bra liv som öppet homosexuell, stolt same.

Han föreläser om vikten att prata om psykisk ohälsa.

–Jag vill inte att någon ska behöva gå igenom det helvete som jag gjort. Håller man som jag tankarna om att man är annorlunda inom sig, växer det bara. Känner du med dig att du är homosexuell, berätta det för någon nära som du litar på. Då blir allt mycket lättare. Det jag också vill förmedla är att man måste prata om varför man inte mår bra och jag vill med min berättelse visa att det alltid finns en lösning, säger Dan Eriksson.

”Vet inte vad de pratar om”

Att hans livs historia ledde till så starka reaktioner i Ryssland så att myndigheter krävde att artikeln skulle tas bort från The Barets Observer, gjorde honom först förvånad, sedan än mer taggad att berätta.

– Det här visar bara hur viktigt det är med det fria ordet. Vi får aldrig ta det för givet. De som menar att man inte ska prata och skriva om självmord vet inte vad de pratar om. Hade de upplevt det jag gjort skulle de nog ändra åsikt. Om man inte vågar prata om självmord kan man dö, säger han och lyser av livskraft och beslutsamhet att fortsätta att berätta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer