Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör journalisten Marianne Hofmans som skrev artikeln som nu hett debatteras i Ryssland. Foto: SVT

Ryska myndigheter hotar stoppa artikel om Dans liv

Uppdaterad
Publicerad

Ryska myndigheter vill stoppa Arjeplogjournalisten Marianne Hofmans artikel om Dan Eriksson. Han berättar om sin resa från psykisk ohälsa med självmordsförsök till ett bra liv som öppet homosexuell.
Nu hotar myndigheterna med att blockera den norska nättidningen Barents Observer som publicerade artikeln på ryska.

– Vi kommer inte att ändra något i artikeln. Den är fin och viktig, säger tidningens redaktör Thomas Nilsen.

Journalisten Marianne Hofman skrev nyligen en artikel där Arvidsjaurbon Dan Eriksson berättade om sitt liv, om vägen från lång tid med psykisk ohälsa till ett bra liv som homosexuell, stolt same.

Nekats resa till Ryssland

Den norska nättidningen ”The Barents Observer” brukar plocka upp artiklar från Barentsregionen och publicera dem på både engelska och ryska. När den här artikeln publicerades tog det inte lång tid innan den ryska medietillsynsmyndigheten Roskomnandzor krävde att artikeln skulle tas bort. De menade att innehållet bryter mot rysk lag som förbjuder informationsspridning om självmord och homosexualitet.

Tomas Nilsen berättar att de ryska myndigheterna kritiserat tidningen vid tidigare tillfällen och själv nekas han att resa in till Ryssland.

”Ändrar inte en bokstav”

– Den här gången hotade de med att blockera oss från att synas i Ryssland om vi inte tog bort artikeln. Jag ser det som svårt för dem att klara av att göra det rent tekniskt. Vi kommer inte att ändra en bokstav i artikeln, den är fin och viktig. Den har också fått väldigt stor uppmärksamhet i Ryssland. Oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, liksom den oberoende tidningen Novaya Gazeta uppmärksammade historien. Hos oss på Barents Observer är artikeln historisk. Aldrig tidigare har en ryskspråkig artikel varit den mest lästa. Det har den här artikeln varit ett tag nu, säger Tomas Nilsen.

”Vi måste hjälpas åt”

Marianne Hofman säger att hon trodde att artikeln om Dan Eriksson skulle uppmärksammas för att hans livsöde är så gripande, men att den skulle bli storpolitik, kunde hon inte förutse.

– Det här visar bara hur viktigt det är att den fria journalistiken aldrig får tystas. Vi måste hjälpas åt här i Sverige och i andra länder att försvara det fria ordet. Vi får aldrig backa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer