Visa alla (3)

Dansförening i Boden lägger ned – 350 dansare utan undervisning

Publicerad

Catrin Johansson som är grundare och verksamhetsledare för dansföreningen Dance direction association säger att det inte längre går att bedriva deras dansverksamhet i Boden. Anledningen är att föreningen och kommunen inte kan komma överens om lokal och bidrag.

Catrin Johansson är verksamhetsledare på Dance direction. Hon berättar att de i dagsläget varken finns omklädningsrum eller kostymförråd i den nuvarande lokalen.

– Det finns inte tillräckligt stort utrymme till föräldrarna att sitta och det finns inte ens en toalett i lokalen. Våra elever får gå ut i trappuppgången för att nyttja en toalett som tillhör en tvättstuga. Dessutom är utrymmet alldeles för litet och så lågt i tak att äldre elever och danslärare bokstavligt talat slår i taket när de ska dansa, säger hon.

– Vi trodde att vi var nära lösning när vi tecknade en avsiktsförklaring förra året på nya lokaler. Sen fick vi veta att det är framflyttat i tre och halv år, eventuellt längre. Och undertiden skulle vi få tillfälliga lokaler, fast de lokalerna kommer vi inte ha råd med eftersom de sänker vårt verksamhetsstöd.

Minskat verksamhetsstöd

Hon berättar att de tidigare år har fått 440 000 kronor i verksamhetsstöd, men att de i år endast skulle få 150 000 kronor, och enligt Catrin Johansson räcker inte de pengarna för att bedriva verksamheten.

– Det vi behövde verksamhetsstödet för var att kunna ha råd och bedriva verksamheten och lokalen. Bodens kommun hade gått med på att den nya lokalen skulle få en toalett och en innervägg. Men att det sedan var vårt ansvar att fixa dansgolv, speglar, stänger, musik utrustning och så vidare. Men då hade hela verksamhetsstödet gått till det.

Oense om verksamhetsstödet

Parterna är oense i frågan och enligt Bodens kommun har dansföreningen aldrig haft ett verksamhetsstöd på 440 000 kronor. En del av summan var verksamhetsstöd, medan resterande pengar var bidrag för att hjälpa föreningen som då var i ekonomisk kris.

– Detta var bara tillfälligt och det var vi tydliga med att förmedla redan då, säger Staffan Eklund, Förvaltningschef, Boden.

– Vi kan inte lova specifika föreningar en summa utifrån verksamhetsstödet, eftersom de baseras väldigt mycket på mängden aktiviteter föreningen gör.

Inflytt i ny lokal uppskjuten

Tanken var att den nya lokalen i Medborgarhuset skulle vara klar år 2020. Men enligt kommunen ska fastigheten ha varit i så dåligt skick att det blev uppskjutet.

– Efter att fastighetsförvaltningen gått igenom hela huset så har de konstaterats att huset är i ett så bedrövligt skick. Man måste gå igenom el och ventilation, men framförallt fasad och tak innan man börjar bege sig på insidan. Det är såklart beklagligt, men vi visste inte att huset var i så dåligt skick från början. Och det är av den anledningen processen har blivit fördröjd i två år.

Hoppas på nya dansföreningar

Bodens kommun menar att man inte kommer att överge de 350 ungdomar som i dagsläget dansar hos Dance direction.

Kommer det att finnas plats för 350 ungdomar i andra föreningar?

– Jag kanske inte är den som ska svara på det, men jag har en förhoppning utifrån hur det ser ut i Boden idag. Det kanske kan uppstå nya föreningar i dansens tecken, säger Staffan Eklund. 

– Vi blev tagna på sängen under gårdagen när föreningen bestämde sig för att flytta från Boden, Men vi alla som är inblandade har diskuterat och kommit fram till att det är nödvändigt att försöka kalla ihop alla dansintresserade ungdomar i höst  för att se över om vi ändå kan iordningställa en danslokal som är bättre än vad de föreningar tidigare i Boden haft. Och att vi i sådana fall kan låna ut den till alla dansföreningar som vill boka och vara i den.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer