Lena Gran Egmark, vice ordförande i Älvsbyns kvinnojour, är glad över att kommunens företagare hänger med i den lila ljusmanifestationen. Foto: Kvinno-och tjejjouren Pärlan

Därför lyser Älvsbyn lila

Publicerad

Under den här veckan så genomför Kvinnoojouren i Älvsbyn en ljusmanifestation i färgen lila. Syftet är att belysa mäns våld mot kvinnor.

”Shine the light” som veckan kallas kommer urspungligen från Kanada och när Kvinnojouren Pärlan var där på studiebesök bestämde de sig för att ta hem konceptet.

– Det är tredje året vi genomför ljusmanifestationen och vad jag känner till så är vi en av få kvinnojourer i Sverige som synliggör mäns våld mot kvinnor på just det här sättet, säger Lena Gran Egmark, vice ordförande i Älvsbyns kvinnojour.

Många företag deltar

Konceptet har fått många företagare i kommunen att vilja vara med.

– Älvsbyn är en kommun med många företag och i år är det 64 företag som är med, säger Lena Gran Egmark.

Medan vissa företag lyser upp sina företag så att den lila färgen syns på långt håll satsar andra på att pynta skyltfönstren i lila.

– Det värmer oss mycket att vi får höra från företagare och många andra i samhället att mäns våld mot kvinnor inte är okej och att man vill stödja oss, säger Lena Gran Egmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer