Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Boden kunde erbjuda ett så stort område, men det kunde inte vi i Luleå” – hör kommunalrådet Carina Sammeli (S). Foto: SVT

Därför vann Boden stålsatsningen – Luleås markbrist avgjorde

Uppdaterad
Publicerad

Den stora stålsatsningen kräver ett område som motsvarar 714 fotbollsplaner – och markbristen i Luleå gjorde att Boden blev vinnare. Men kommunledningen är ändå nöjd och menar att det handlar om samarbete på en gemensam arbetsmarknad.

H2 Green Steel letade efter ett område på 500 hektar och närhet till el för att etablera sin fossilfria ståltillverkning, och de fann marken i norra Svartbyn utanför Boden.

Efter 2024 ska stålet transporteras ut via Luleå hamn och en forskningsavdelning ska etableras vid Luleå tekniska universitet.

714 fotbollsplaner

500 hektar mark motsvarar 714 fotbollsplaner och det handlar alltså om ett gigantiskt område.

– Vi kollade på olika alternativ tillsammans med Green Steele och diskuterade deras behov. Boden kunde erbjuda ett så stort område, men det kunde inte vi i Luleå. Vi tittade främst på Hertsöfältet, men det är inte lika stort som norra Svartbyn. Därför kommer Boden att få den nya industrin på sin mark, säger Luleås kommunalråd Carina Sammeli (S).

”Lysande start”

Men trots att den gamla stålstaden Luleå gick miste om den nya industrin så tycker hon att satsningen i Boden är ”skitkul” och att det handlar om ett samarbete på en gemensam arbetsmarknad, två kommuner emellan.

– Jag tror att både Luleå och Boden kommer att vara stålcentrum att räkna med i framtiden. Jag är glad över att det blir en stålsatsning i Boden. Det kommer även att påverka Luleå positivt, säger Carina Sammeli som börjar bli varm i kläderna:

– Jag tycker att jag fått en lysande start som kommunalråd. I går fattade vi beslut om Malmporten i Luleå hamn, i dag får vi presentera H2 Green Steels jättesatsning och så hoppas jag också att Hybrit kommer till Luleå. Det jobbar vi hårt för, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.