Därför blir Vittangi utan ambulans

Uppdaterad
Publicerad

På grund av personalbrist och brist på vikarier kommer akutsjukvården vid Kiruna sjukhus inte kunna bemanna tre ambulanser i sommar. Följden av det blir att dra in ambulansen i Vittangi.

Vittangi ligger sju mil sydost om Kiruna och ambulansen på orten ska betjäna den Kirunas östra kommundel. Det handlar om långa avstånd som Vittangiambulansen har att trafikera med elva mil till Karesuando och ytterligare flera mil för att ta sig till byar som Kuttainen och Saivomuotka.

Dock är det relativt glesbefolkade områden och det är orsaken till beslutet att de akuta sjuktransporterna i området utgår från Kiruna under sommarmånaderna.

– Vi kan inte bemanna tre dygnsbilar och därför måste vi prioritera. Som det ser ut nu så kommer vi att placera bilarna i centrala Kiruna eftersom det finns mest befolkning här, säger Helena Fredriksson Ågren, verksamhetschef vid akutsjukvården vid Kiruna sjukhus.

Det är redan brist på utbildade sjuksköterskor och undresköterskor som kan arbeta vid ambulansen i Kiruna. Vid semestertider blir bristen akut.

– Vi har en lagstadgad semester som vi måste erbjuda våra medarbetare, säger Helena Fredriksson Ågren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.