Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vårflodens höga vattenflöden som täcker stora delar av centrala Överkalix. Foto: Randi Gitz/SVT

Vårflodens grepp om Överkalix – vattnet uppe i sex meter

Uppdaterad
Publicerad

Överkalix har drabbats av översvämningar och delar av centrum är täckt av vatten. Kommunen jobbar febrilt för att minimera skador från vårflodens framfart.

Vattenflödena i nedre delen av Kalixälven och Torneälven är höga. SMHI har orange varning i områdena på grund av vårfloden.

I Överkalix har vatten trängt in sig i både brandstationen och badhuset. Den sistnämnda måste därför hålla stängt resten av veckan.

Pumpar ut sjövatten

Kommunen arbetar med att pumpa ut sjövatten från avloppssystemet för att minimera skadorna.

– Vi jobbar intensivt och håller efter så det inte blir översvämning. Just nu går det väldigt bra, säger kommunikatören Anna Widén.

Högt – men inte rekordnivåer

Vattennivån i älven ligger på sex meter – normalt ligger den på en och en halv meter. Nivåerna är dock inte lika höga som rekordåret 1995.

– Vi behöver få ner den flera meter innan vi kan säga att läget är under kontroll.

I klippet: Se de höga vattenflödena i Överkalix.

Centrumskylten i Överkalix kämpar för att hålla ”huvudet” ovanför vattenytan. Foto: Randi Gitz/SVT

Tips om översvämningen kommer

  • Var försiktig.
  • Håll ett extra vakande öga på barnen under översvämningen. Nya vattenfyllda gropar och håligheter att ramla i kan uppstå.
  • Bryt elektriciteten och stäng av eventuella gasledningar.
  • Elektricitet, gas och vatten kan vara en farlig kombination. Stäng av strömmen och gasen om det finns risk för kortslutning. Se dock till att eventuella länspumpar fortfarande fungerar.
  • För att undvika att avloppsvatten tränger in i ditt hus kan det vara en bra idé att proppa igen toaletter och avlopp. Detta kan ske med träpropp eller expanderande propp med gummitätning.
  • Flytta värdefulla ägodelar till översvämningssäkra ställen.
  • Säkerställ god hygien. Se till att barn och djur inte dricker av eller badar i översvämningsvatten. Tvätta dig noga och rengör allt som har kommit i kontakt med översvämmat vatten.

Källa: Överkalix kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.