Konstnären Karin Mamma Andersson får nej av såväl Skatteverket som förvaltningsrätten att genomföra sitt namnbyte. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Därför får världskända konstnären Karin inte heta Mamma

Uppdaterad
Publicerad

Karin Andersson från Luleå är en internationellt erkänd bildkonstnär. Hon är mer känd under artistnamnet Mamma som hon vill göra till sitt riktiga namn – men hon nekas dubbelt upp.

Född i Luleå 1962 och uppvuxen på Bergnäset är Karin Mamma Andersson idag en av Sveriges mest framstående konstnärer. Bland annat såldes hennes akryl- och oljemålning ”On Tenterhooks” för närmare 10 miljoner kronor.

Redan 1992 började hon kalla sig Mamma och har sedan i slutet av januari försökt driva igenom artistnamnet Karin Mamma till sitt riktiga förnamn.

– Jag har kallat mig det i över 30 år och mitt problem är att hotellbokningar, biljetter med mera kan vara bokade i Mamma Andersson och då kan det bli besvärligt, skriver hon i ett sms till SVT.

Skatteverket: ”Kvinnlig förälder”

Men den 17 mars avslog Skatteverket hennes ansökan.

”Mamma är olämpligt som förnamn. Mamma är ett ord med betydelsen kvinnlig förälder till ett barn. Ordet mamma förknippas inte med ett namn och är därmed inte förenligt med svenskt namnskick”, skriver myndigheten och cementerar:

”Du fortsätter att bära Anna Karin som ditt förnamn.”

Domstolen säger också nej

Konstnären gav inte upp och överklagade beslutet till förvaltningsrätten. Nu har domstolen sagt sitt och de gör samma bedömning och skriver bland annat:

”Det som Karin Andersson fört fram, bland annat att hon har haft namnet Mamma i offentliga sammanhang under en längre tid, föranleder inte någon annan bedömning”.

Karin Mamma Andersson håller inte med.

– Konstigt. Ingen annan än jag själv kan få de problem som de argumenterade för vid avslaget. Ingen ärver namnet. Men, det finns fördelar med att vara inkognito och gömma sig bakom Karin Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.