En skäggig man med svart keps och jeansjack håller upp ett körkort utomhus framför en byggnad och träd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Macgyver Svensson Göthlin trivs med sitt nya tilltalsnamn. Foto: Martin Heppich/SVT

Macgyver Svensson bytte namn: ”Mamma har fortfarande inte accepterat det”

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit vanligare att byta namn, och det är främst unga som står för ökningen, enligt Skatteverket. En som valt ett mer udda namn är Macgyver Svensson Göthlin från Örebro.

– Människor glömmer en inte i första taget, säger han och skrattar.

Sveriges radio var först att rapportera om att antalet namnbyten ökat med 20 procent sedan 2011 fram till förra året.

Tidigare har man varit tvungen att ha kvar ett av sina tidigare förnamn för att kunna lägga till ett nytt namn, men sedan den nya personnamnlagen trädde i kraft 2017 så behöver man inte det längre.

– I förarbetet till lagändringen så kom man fram till att det var poänglöst att hålla fast vid tidigare bestämmelser, säger Philip Mörner på Skatteverket till SVT.

Finns fyra Macgyver i Sverige

Enligt Skatteverket finns det fyra personer som heter Macgyver i Sverige, men endast en som har det som tilltalsnamn, nämligen Macgyver Svensson Göthlin från Örebro.

MacGyver, för den som inte vet, är en amerikansk äventyrsserie som hade svensk premiär 1990. Huvudpersonen tar sig ur olika sorters trubbel genom att improvisera med hjälp av olika föremål som finns till hands.

– Det är ju nån annan som väljer vad man ska heta, och man kanske inte är nöjd med det. I början var det lite försvårande när man sökte jobb, för folk trodde inte riktigt på en, säger Macgyver, som jobbar som bärgare.

Starta klippet och hör mer om varför Macgyver Svensson Göthlin bytte sitt tilltalsnamn och hur det har varit att leva med sitt nya namn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.