Därför firas jubileumsåret

Uppdaterad
Publicerad

Lär känna några av pionjärerna som organiserade det första landsmötet på svensk sida i Östersund 1918.

Projektledaren för Staare 2018 Erika Unnes är glad över att få starta festivalveckan på samma datum som landsmötet för 100 år sedan.

– De gjorde en otrolig kraftsamling för att få ihop det här mötet. Det är fantastiskt att få börja detta möte på exakt samma datum, hundra år senare. Nu firar vi det de här pionjärerna gjorde. De var tvungna att använda sin kraft och sin pondus för att få ihop det är mötet. Jag tycker det är fantastiskt att redan för 100 år sedan träffades 219 samer här för att diskutera angelägna frågor, säger Erika Unnes till Sameradion och SVT Sápmi.

En av de pionjärerna som är lite bortglömd är Karin Stenberg, menar Krister Stoor, universitetslektor vid Umeå universitet som studerat den skogssamiska kulturen och berättelser genom jojken.

– Karin Stenberg var skogssamernas Elsa Laula. Hon var ledaren. Alla tydde sig till henne. Oavsett om man var man eller kvinna så var hon den som tog striden. Hon har jobbat för den politiska saken men även för det samiska kulturarvet. Att Lappstan är kvar är tack vara henne. Sen jobbade hon mycket för slöjden också, berättar Stoor.

Karin Stenbergs gärning uppmärksammas också med en egen utställning under Staare 2018.

Torkel Tomasson var också en av dem som såg till att landsmötet arrangerades, efter att ha varit på Landsmötet i Trondheim 2017. Torkel Tomasson var morbror till en av senare tids stora samiska kulturkämpar, Sagka Stångberg från Tärnaby.

– De svenska samerna ville inte att staten skulle skilja mellan renskötande samer och andra samer, utan att alla som var samer skulle erkännas som det, berättar Sigrid Sagka Stångberg

– Helst ville man att allt ovanför odlingsgränsen skulle tillhöra samerna, också lappskatteland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Staare 2018

Mer i ämnet