Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar butiksägare i Kiruna om varför de inte flyttar med till Kiruna nya centrum. Skälen till det är olika för butiksägarna Kicki Timander och Gudrun Hörnell. Foto: Hans Sternlund/SVT

Kicki vill inte flytta sin butik till nya Kiruna: ”Nä, vi trivs här”

Uppdaterad
Publicerad

Det är 36 butiker, restauranger och caféer som kommer att öppna i nya Kiruna den 1 september. Ytterligare några lokaler kommer att fyllas under hösten.

Andra har valt att inte göra den tre kilometer långa flytten.

Kicki Timander driver tillsammans med sin syster en tygaffär på gatan som kallas Ströget mitt i det som fortfarande får räknas som Kirunas centrum. De har hittills inte nappat på några erbjudanden om nya lokaler i nya Kiruna.

Måste flytta på sikt

Samtidigt kan det inte stanna för evigt på sin gamla adress. Kirunas centrum kommer obevekligen att avvecklas.

Stadsomvandlingen i Kiruna

– Vi vet ju om det. Vi får se hur länge vi får stanna. Det är inte klart, säger hon.

Fick inte samma erbjudande

För Yun som driver en kinakrog i Kupolienhuset var det inte ett eget val att bli kvar. Han har ett så kallat rivningskontrakt utan besittningsrätt och får inte samma erbjudande från LKAB som andra rörelseidkare.

– Just nu ser det ut att finnas möjlighet till att få en lokal, fast först nästa år.

Oviss väntan

Gudrun Hörnell måste också vänta på sin flytt, men förhoppningsvis bara till december då hennes lokaler i nya Kiruna blir klara.

– Ovisshet är det värsta som finns, men det kommer säkert att bli bra.

Linus Niva är chef vid LKAB för samhällsomvandlingen i Kiruna.

– Vi är jätteglada för de som har valt att flytta med och som tror på nya Kiruna. Men vi respekterar beslutet hos dem som har valt att inte följa med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet