Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johanna Lindgren Ringholt är fjärde generationens ägare till klädbutiken som nu packar ihop livsverket för att flytta till nya Kiruna. Hör hennes tankar i videon. Foto: Hans Sternlund/SVT

Butikerna i centrum stänger – nu startar stadsflytten i Kiruna på riktigt

Uppdaterad
Publicerad

Butikerna i Kirunas centrumkärna bommar igen en efter en. Nu ska allt börja packas inför flytten till nya centrum.

– Vemodet har hittat sin plats nu när vi har stängt, säger Johanna Lindgren Ringholt, ägare till Kirunas äldsta klädbutik.

Det har varit känt sedan 15 år att centrumkärnan kommer att påverkas av deformationerna från gruvan till den grad att den en dag måste avvecklas, tömmas och så småningom rivas.

Nu är dagen här.

Två veckor att packa ihop

Nya centrum ska invigas med pompa och ståt den 1 till 3 september. Centrumhandeln i gamla Kiruna har de dryga två veckorna fram till dess på sig att packa och flytta.

Johanna Lindgren Ringholt är fjärde generationens ägare till Centrum JW Lindgren AB, en butik som har funnits i samma byggnad sedan 1925. Det var minst sagt känslosamt att låsa dörrarna för sista gången och dra ut sladden till klockan som plingar när det kommer kunder.

Vemodet må ha sin tid, men det väntar också bråda dagar med att packa varorna i en butik där kläder och prylar har samlats i snart ett helt sekel. Här har man valt att stänga tidigare än de flesta andra butiker.

– Vi har så otroligt mycket utrymmen, små skrymslen och vrår både i butiken och i källaren, säger Johanna Lindgren Ringholt.

Hittat gamla arbetskläder

Inför de sista utförsäljningarna har man bland annat skrapat fram gamla arbetskläder från ett okänt decennium. Under en tid var butiken leverantör till många verkstäder i Kiruna.

Gamla hattar, kepsar, underkläder och utsvängda byxor vittnar också om rensningar i de allra innersta delarna av lagret.

Ny epok väntar i nya centrum

Men nu väntar en ny epok i nya centrum. För familjen Lindgren har det aldrig varit tal om något annat än att flytta med.

– Det har varit självklart från allra första början. Det skulle ha känts så snopet att avsluta en historia som vi har byggt upp tillsammans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet