Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du hur Martin Hansson reagerar när han checkar in på Kirunas nya hotell. Foto: Hans Sternlund/SVT

Första gästen har anlänt – nya storhotellet i Kiruna har öppnat

Uppdaterad
Publicerad

Martin Hansson från Vänersborg blev den första gästen som checkade in på det nya hotellet i Kiruna.

– Det var lite missmodigt att checka ut från det gamla, men det här är ju fantastiskt, säger han.

Martin Hansson arbetar periodvis i Kiruna och har varit en återkommande gäst på det gamla hotellet. Nu fick han checka ut från det gamla hotellet och in på det nya under samma dag.

– Jag har varit här och jobbat i tolv år och sett hotellet växa fram. Jag vet inte om jag har sett något hotell som liknar det här, säger han.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Service dröjer

Det nya hotellet tar upp det fjärde kvarteret som blir klart i nya Kiruna. Stadshuset var först ut redan 2018, därefter har inflyttning skett i två bostadskvarter. Kulturhuset är redo att tas i bruk och till hösten invigs tre handelskvarter.

Fortfarande är det långt till mycket av servicen som finns kvar i gamla centrum.

– Men stan är ju på väg hitåt, så vi får bara vänta lite, säger Martin Hansson.

Fler hotellrum i Kiruna

Det hotellet har 231 rum, jämfört med Ferrums 171, och dessutom fler restauranger och barer. Utöver det bygger Elite hotels ett stort hotell i nya centrum som blir granne med Scandic.

– Vi kan inte ensamt ta emot alla gäster och vi behöver fler hotell  som ligger nära oss. Det är faktiskt så att ett plus ett blir tre, säger Peter Salomonsson, hotellchef vid Scandic Kiruna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet