Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nationalsporten flyttar utomlands: ”Svårare och svårare få tillgång till naturis” Foto: SVT

Klimatförändringar ger nederländska tävlingar i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

I år körs för tredje året skridskotävlingen KPN Grand Prix, där nederländska toppåkare tävlar på Luleås isbana. Det är klimatförändringarna som gjort att tävlingarna hamnade i Luleå.

Tävlingarna på Luleås naturisbana är numera välkända i Nederländerna. De direktsänds i holländsk tv av landets största sportkanal och man räknar med stortittning.

– Som holländare så älskar vi naturis. Men det har blivit svårare och svårare att få tillgång till naturis på grund av klimatförändringarna. Här har ni en fantastisk is och det är därför vi är i Luleå, berättar tävlingsledaren Bram Smallenbroek.

Issäkert

Den första av tävlingarna hölls på torsdagen i 18-gradig kyla.

– Kan vi ha de här förhållandena är det perfekt här. Vi har även tävlingar i södra Sverige men där stöter vi på samma problem som i Holland. Det är issäkert i Luleå, säger Smallenbroek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.