Här går starten i långloppet – 20 mil på isen utanför Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleddes den holländska skridskotävlingen KPN Grand Prix på isbanan i Luleå. Första dagen väntar ett 200 kilometerslopp.

Den 18-gradiga kylan i Luleå hindrade inte tävlingen från att dra igång under torsdagsmorgonen. Under första dagen väntar ett lopp på 200 kilometer för deltagarna från Holland.

Under tävlingarna, som pågår i fyra dagar, kommer isbanan utanför Luleå spärras av.

– Vi månar om allas säkerhet och därför är delar av isbanan stängd under skridskotävlingarna. Det är olika motorfordon på isen, filmteam på fyrhjulingar som direktsänder inför miljonpublik i Nederländerna, domarbilar som kör framför och bredvid toppåkarna i hög fart, säger Glenn Robarth, enhetschef Luleå kommun.

Stor sport i Nederländerna

I Nederländerna är skridskoåkning stort – bara fotboll är större som sport. Totalt finns 300 elitåkare och runt 70 av dem ställer upp i tävlingarna i Luleå.

Den stora tävlingen KPN Grand Prix avgörs i sex tävlingar, tre i Nederländerna och tre i Luleå. Tävlingarna direktsänds i Nederländerna och har en publik på över 1,3 miljoner tittare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.