Därför las förundersökningen ned

Uppdaterad
Publicerad

Mikael Lundquist, vice chefsåklagare, valde att lägga ned förundersökningen om vållande till annans död.

Det var för närmare två veckor sedan som en 47-årig kvinna omkom i en båtolycka då två båtar kolliderade i Södra hamn i Luleå. Mikael Lundquist har nu gått igenom förundersökningsmaterialet och valt att lägga ned förundersökningen.

– Det är en bra utredning, det kan jag konstatera. För att åtalas till vållande till annans död måste man visa oaktsamhet, jag bedömer inte att det har funnits någon oaktsamhet från hans sida. På sjön finns det en högerregel som liknar den i biltrafiken och i detta fall har den misstänkte haft regeln på sin sida och han har kommit från höger, säger Mikael Lundquist, vice chefsåklagare.

Båtolycka i Södra hamn i Luleå

Körde i motsol

En annan faktor som spelade in var siktförhållanden.

– Det var sådana omständigheter med bländade sol och blänkande vatten. Jag bedömer att detta är en tragisk olycka som inte ska leda till några rättsliga åtgärder.

“Ingen oaktsam fart”

Mikael Lundquist, vice chefsåklagare, säger även att mannen inte höll någon onormal hastighet.

– Det var ingen oaktsam hög fart, de flesta båtar går med den farten som hans båt höll. Sedan finns det inga hastighetsbegränsningar på den här delen av älven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Båtolycka i Södra hamn i Luleå

Mer i ämnet