Fastighetschefen Tommy Stridsman i Kiruna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör fastighetschefen Tommy Stridsman förklara varför i stort sett hela kostnaden för Nya Raketskolans problem kan landa på Kiruna kommuns skattebetalare. Foto: Hans Sternlund/SVT

Därför riskerar Kirunas skattebetalare få ta mögelnotan för Nya Raketskolan

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått för lång tid sedan renoveringarna som ligger bakom mögelproblemen på Nya Raketskolan i Kiruna – därför tror fastighetschefen inte att det kommer gå att ställa någon till svars.

De första delarna av Raketskolan stod klara 1976. Det var vid den stora tillbyggnaden som gjordes efter Lomboloskolans brand som problemen startade.

Nya Raketskolan invigdes 2012, men bygget var inte bättre utfört än att man tvingades till stora renoveringar bara ett år senare.

Backjobb på renoveringarna

Nu visar det sig att inte heller renoveringarna var särskilt väl utförda. Många av problemen som uppenbarar sig idag kan härledas till byggena för tio år sedan.

– Efter omfattande provtagningar har vi hittat fukt, mögel och även svampangrepp i de organiska materialen, säger Tommy Stridsman, fastighetschef på Kirunabostäder.

Tvingas stänga hela skolan

I den nya höga delen av skolan är det problem med väggarna, i den låga gamla delen är det problem med golven, och i hela skolan har ventilationen fungerat dåligt.

Det är orsaken till att man nu tvingas stänga hela Nya Raketskolan – som har haft elever från förskola till årskurs 9.

Det är Kirunas största grundskola och cirka fem procent av hela befolkningen går eller jobbar där.

Skattebetalarna får ta smällen

Tommy Stridsman kan inte göra någon säkrare prognos för reparationskostnaderna än att de ligger i spannet mellan 25 och 50 miljoner kronor.

Risken är att i stort sett hela kostnaden landar på Kiruna kommuns skattebetalare. I klippet förklarar han varför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.