Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sunns groups vd Marcus Qviberg berätta varför de satsar på solkraft i norr. Foto: Arkiv & Johanna Sandgren/SVT

Därför satsar företaget på solceller utanför Luleå

Publicerad

Den nya solcellsparken ”Norrskenet” planeras att byggas på ängar mellan Alvik och Skäret. Det är företaget Sunna group som står bakom satsningen, och vd:n Marcus Qviberg säger att de satsar delvis för att Sverige ligger efter i utvecklingen av solkraft.

Solcellerna som ska installeras i parken kommer förmodligen att se annorlunda ut jämfört med andra solcellsinstallationer i landet. Innan det större bygget drar igång undersöks nämligen möjligheten att sätta upp dem i en vertikal vinkel. Traditionellt sett bygger man den här typen av parker med paneler i ett sluttande plan.

”Vi drar ut produktionskurvan”

– Men då har man ett problem stora delar under vinterhalvåret med att det samlas snö på panelerna, säger Marcus Qviberg och fortsätter:

– Det vi ser som en möjlighet är att man i stället installerar panelerna vertikalt för att hantera snömängderna på ett annat sätt. Man tappar lite ”peakproduktion”, men vi drar ut produktionskurvan i stället.

Hör vd:n förklara varför de satsar på solkraft i Norrbotten som är mörkt hela vinterhalvåret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.