Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se markägaren Mikael Hugoson visa området där solcellsparken kommer att hamna. Foto: Sunna group & Johanna Sandgren/SVT

Norrbottens största solcellspark ska byggas i Alvik utanför Luleå

Publicerad

Planerna att bygga Norrbottens största solcellspark är satta i rullning. Projekteringen för parken ”Norrskenet” drar nu igång.

– Min tanke är att vara fossilfri och använda förnyelsebara energikällor, så när jag fick frågan av företaget så tyckte jag att det var en självklarhet att vara med, säger Mikael Hugoson som äger marken där solcellerna kommer stå.

Det är företaget Sunna group som planerar att installera solcellerna på Alviksgården söder om Luleå. Parken kommer att bli 30 hektar stor, alltså motsvarande ungefär 40 fotbollsplaner till ytan.

I dag används marken till spannmålsodling.

– Vi har valt de sämsta åkrarna som producerar väldigt lite och som egentligen inte är ekonomiskt bra, säger Mikael Hugoson.

El till tusentals bostäder

Den här typen av park kommer att producera ungefär 15 000 megawattimmar per år vilket motsvarar den ungefärliga årsförbrukningen för mer än 3 000 villor i snitt.

I klippet visar markägaren Mikael Hugoson visa området där solcellsparken kommer att hamna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.