Det har skett en fördubbling av vårdnadstvisterns i Luleå. Foto: TT

Vårdnadstvisterna ökar på grund av våld

Uppdaterad
Publicerad

Svenska domstolar avgör tusentals vårdnadstvister varje år – och det blir bara fler och fler. Bara i Luleå har det skett nära på en fördubbling av antalet tvister på bara några år.

– Det är fler barn som utreds vad gäller boende och umgänge och det blir ju en större arbetsbelastning hos hos givetvis, säger Berith Alderblom, enhetschef vid familjerätten i Luleå.

2016 utreddes 34 vårdnadstvister i Luleå. Jämfört med hittills i år då hela 48 stycken hunnit registreras, och då återstår alltså statistik för de två kommande månaderna som är kvar av året.

Det här enligt socialförvaltningen i kommunen, som för statistik på antalet utredningar som tingsrätten begär.

Ibland kan det handla om att mer än ett barn i en familj men vid familjerätten ser man ändå en ökning eftersom varje barn utreds.

Och nu satsar Luleå kommun på att utöka det stödet till separerade föräldrar, genom samverkan mellan familjerådgivning, föräldrasupport, ungdomsmottagning och familjerätt.

Familjeportal på webben

Nyligen gick man ut med en enkät där föräldrarna själva fick berätta vad de helst önskade för stöd.

– Det framkom att det behov som separerade föräldrar har tillgodoser våra verksamheter i ganska hög utsträckning. Men det finns önskemål om mer webb-baserat, säger Elin Forsman som är familjerådgivare vid familjerådgivningen i Luleå.

Och framförallt kommer man nu bygga upp en familjeportal på webben där det ska bli lättare för föräldrarna att navigera bland de olika resurserna som kommunen kan erbjuda när en familj är i konflikt.

Se betydelse för barnen

– För att komma rätt och för att få hjälp att sortera sina tankar så kan det här vara en bra plats att hänvisa till. Så att vi kan fatta kloka beslut och se vilken betydelse det här får för barnen – för barnen är faktiskt de viktigaste, säger Johan Lodin, familjebehandlare vid Föräldrasupporten i Luleå.

Hör i klippet vad enhetschefen vid familjerätten i Luleå tror att ökningen av vårdnadstvister beror på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.