• Viktigt meddelande:

    Det brinner kraftigt nordväst om Åbuamossen i Hässleholms kommun i området mellan mossen och väg 1940 i väster och väg 1941 i norr. Personer som bor i området bör förbereda sig på evakuering. Evakuerade personer kan bege sig till Hantverksgården i Hästveda, där kommunen har öppnat upp lokalen och personal finns på plats. Läs mer

Nya serverhallar kräver allt mer el: ”Det kommer bli konkurrens”

Publicerad

Datacenterbranschen är på frammarsch i Norrbotten. Vissa talar till och med om en ny framtida basnäring.

– Om man ser till hela digitaliseringen kommer det att ge minst lika mycket jobb som gruvnäringen, säger Peter Eriksson (MP), bostads- och digitaliseringsminister.

Konkurrens om el

Allt fler aktörer inom it-sektorn etablerar sig i Norrbotten, som spelföretag i Boden, nya utbildningar och nyligen invigdes ett nytt stort datacenter i Öjebyn. Men datacentren kräver mycket el och när fler inom branchen söker sig till länet kan det skapa en del problem.

– Alla vill i dag ha mer elektricitet. Det kommer bli konkurrens om den vilket innebär att elpriserna kommer stiga, säger Peter Eriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer