Facebook satsar på en tredje serverhall i Luleå och bygger ut sitt datacenter till nästan dubbla storleken – vilket kommer göra anläggningen till en av världens största. Det här är en arkivbild av Facebooks serverhall i Luleå. Foto: TT

Facebook storsatsar i Luleå – blir världens största datacenter

Publicerad

Facebook bygger ut sitt datacenter i Luleå till nästan dubbla storleken – vilket kommer göra anläggningen till en av världens största.

Dessutom etableras ett ”Technology Deployment Centre” i Luleå Science Park som kommer att utveckla forskningen kring datacenter.

Den nya investeringen innebär att Facebooks verksamhet i Luleå kommer vara på över 100 000 kvadratmeter. Fackebook har, när utbyggnaden är klar, investerat totalt 8,7 miljarder i anläggningen.

”Välkomnar supersatsningen”

– Vi välkomnar Facebooks supersatsning här i Luleå. Det faktum att närmare tusen personer kommer att arbeta med bygget är en välkommen injektion, liksom de mer långsiktiga effekterna som befäster Luleå som etableringsort nummer ett för datacenter, säger Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S).

Sedan Facebook etablerade sitt första datacenter i Luleå 2011 växer datacenterindustrin i Norrbotten och Sverige.

Påverkar andra branscher positivt

 I dag har Luleåregionen utvecklats till Europas ledande kluster med 18 olika datacenter. Det skapas också många andra arbetstillfällen utanför datavärlden.

– Man vidgar basen för Facebook så det är nya typer av jobb som tillkommer. Det har gjorts en studie som visar att det är långt över 4000 jobb som har skapats under de här åren med Facebook. Det blir såna kringeffekter på många andra branscher som är utanför IT-sektorn, säger Niklas Nordström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Facebookhall i Luleå

Mer i ämnet