De flyr hemlandets restriktioner. Se Katrin och Ronny Ermel med barnen Ben, Tim och Lui som njuter av friheten i Jokkmokk. Foto: Emil Larsson/SVT

Tyska familjen tog husbilen till Jokkmokk: ”Vi är coronaflyktingar”

Publicerad

Trötta på tuffa restriktioner har de flytt till friheten i Sverige. Tyskar och fransmän väljer att turista i Sverige under pandemin, och många hotell som kämpar ekonomiskt får hjälp av utländska turister som stannar länge.

Familjen Ermel från Pirna utanför Dresden tog husbilen från Tyskland till campingen i Jokkmokk. På vägen fick de se många andra platser i Norrland och de försökte till och med ta sig hela vägen till Nordkap i Norge men fick vända vid gränsen.

Nu jobbar de på distans inom e-handel, sköter själva barnens skolundervisning och turistar. Ljuset, färgerna och tystnaden liknar inget de har hemma säger de, och lättnaden över att slippa restriktionerna är stor. Hemma måste de jämt ha ansiktsmask, skolorna är stängda, man får bara träffa endast en ”corona-vän” och de får inte röra sig mer än 15 kilometer hemifrån.

– Här känner vi oss fria. Vi är coronaflyktingar, säger Katrin Ermel med en suck.

Se mer i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.