Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör jobbsökarexperten Charlotte Lindmans tre bästa tips på hur du hittar ett sommarjobb. Foto: SVT/PONTUS LUNDAHL/TT

Kraftig minskning av sommarjobb i pandemins spår

Uppdaterad
Publicerad

Antalet sommarjobb på Platsbanken har minskat kraftigt jämfört med föregående år. Men det finns fortfarande jobb att söka, särskilt inom vården.

– Äldreomsorgen och vården står aldrig still och personalen som arbetar nu behöver semester, säger Johan Eklöf, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Det var 12 800 färre utannonserade jobb under perioden december 2020 – januari 2021 jämfört med sammaperiod föregående år. Det är en minskning med lite drygt 25 procent. Minskningen sker i landets samtliga län förutom Västmanland.

Den stora orsaken är coronapandemin som slagit hårt mot flera branscher som vanligtvis anställer extrapersonal på sommaren.

Få jobb inom turism

Särskilt tydlig är minskningen av jobb inom områden där varslen har varit stora, exempelvis inom hotell- och restaurang samt turism, uppger Arbetsförmedlingen.

Men det finns fortfarande ljus i mörkret för den som hoppas kunna hitta ett jobb i sommar. Den stora osäkerheten som råder gällande restriktioner kopplade till pandemin kan vara en orsak till att färre jobb är utannonserade. Och det kan vända snabbt.

– Det är fortfarande långt till sommaren. Man kan tänka sig att de väntar in i det längsta med rekrytering, säger Johan Eklöf.

I år kan det därför bli extra viktigt att vara redo att söka när jobben utannonseras.

– När det väl dyker upp ett sommarjobb som vill söka ska du göra det på gång. Det kommer vara ett högt tryck i år, det är många som är utan arbete, säger Charlotte Lindman, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen.

Finns jobb inom vården

En bransch är dock betydligt mindre påverkad än andra. Det är nämligen fortsatt hög efterfrågan på personal inom vård och omsorg.

– Platserna inom vård och omsorg fortsätter att dominera, i år ännu tydligare än tidigare år. Äldreomsorgen och vården står aldrig still och personalen som arbetar nu behöver semester, säger Johan Eklöf.

Vårdyrken dominerar kraftigt bland de mest utannonserade tjänsterna. De fem vanligaste yrkena bland anmälda sommarjobb på Platsbanken under perioden december 2020 – januari 2021 är:

  1. Undersköterskor (hemtjänst, äldreboende)
  2. Vårdbiträden
  3. Vårdare, boendestödjare
  4. Kriminalvårdare
  5. Undersköterskor (vård- och specialavdelning och -mottagning)

Hör jobbsökarexperten Charlotte Lindman ge sina tre bästa tips på hur du hittar ett sommarjobb i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.