Hanna Råman och Urpo Taskinen vill stoppa planerna på gruvbrytning i Vittangi och är med och arrangerar en demonstration. Foto: Hans Sternlund/SVT

De arrangerar demonstration mot gruvplanerna i Vittangi

Uppdaterad
Publicerad

Samma dag som Talga AB bjuder in Vittangiborna att se gruvområdet så arrangeras en demonstration mot planerna.

– Många sitter nog på varsitt håll och funderar, säger Hanna Råman, en av initiativtagarna.

Oron handlar om vilken miljöpåverkan grafitgruvan kommer att ha för friluftslivet och miljön. Området kring Nunasvaara är ett område där många Vittangibor har fritidshus. Närheten till Torne älv samt ett natura 2000-område oroar också.

– Erfarenheterna från andra gruvbrytningar är att konsekvenserna har blivit mer och fler ön vad man har tänkt sig, säger Hanna Råman.

Urpo Taskinen är verksam i Naturskyddsföreningen som har skrivit yttranden i samråden. Han anser inte att Talgas miljösyften med att bidra till en ökad elektrifiering uppväger miljökonsekvenserna av en gruva.

”Mer radikala”

– Det helt rätt att försöka minska koldioxidutsläppen, men är det den just här gruvan som ska göra det? Finns det inte andra åtgärder man kan göra som är mer radikala, säger han.

Bland annat anser Naturskyddsföreningen att nybrytning av mineraler ska komma i sista hand och att man först ska förebygga behov av mineralrresurser, återbruka material och återvinna redan brutna mineral.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.