Har du en brandvarnare hemma så är det en bra livförsäkring förutsatt att den fungerar, förstås. Foto: TT

De flesta dödsbränder inträffar i hemmet

Uppdaterad
Publicerad

Nästan nio av tio dödsbränder inträffar i bostäder och lagom till första advent – och de levande ljusens månad – är det dags för Brandvarnardagen.

Kampanjens målsättning är att få fler människor att testa sin brandvarnare. Den bör testas en gång i månaden.

– Även om många har en brandvarnare hemma är vi dåliga på att regelbundet kontrollera den. Det gäller främst unga vuxna och äldre. Du kanske har gamla föräldrar som behöver hjälp att kontrollera sin brandvarnare. För en brandvarnare är det absolut billigaste och enklaste skyddet mot brand, men då gäller det att den fungerar, säger tillförordnad räddningschef Mikael Andersson, Luleå kommun, i ett pressmeddelande.

Målet

Enligt en mätning från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) saknar ungefär vart tionde hem en fungerande brandvarnare.

har 88 procent av Sveriges hushåll en fungerande brandvarnare. Det betyder att ungefär var tionde hem saknar en fungerande brandvarnare.

– När vi för några år sedan gjorde vår senaste lokala mätning hade 85 procent av Luleåborna en fungerande brandvarnare. Målet är självklart 100 procent, säger Mikael Andersson.

Brandvarnardagen

Brandvarnardagen är en temadag som infaller den 1 december varje år i hela Norden. Dagen är ofta också start på lokala kampanjer om brandskydd. Kampanjen Aktiv Brand är ett samarbete mellan Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), försäkrings-, bostads- och brandskyddsbranschen samt kommunernas räddningstjänster. Kampanjens målsättning är att få fler människor att testa sin brandvarnare och att ha fungerande brandskyddsutrustning hemma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.