Girjas ordförande Matti Berg till vänster och jaktvårdskonsulenten Hans Geibrink till höger. Bilden är ett montage. Foto: SVT

De gör tolkningar av domen

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter hovrättsdomen Girjas finns fortfarande många oklarheter. Girjas sameby och Svenska Jägareförbundet drar helt olika slutsatser om hur och vem som ska få administrera, förvalta och upplåta fjälljakten och fisket.

Girjas ordförande Matti Berg sa i morse att rätten måste överföras till samebyn eftersom domen, enligt hans förmenade, säger att staten inte har den rätten.

– Så det var helt klart en seger för samebyn och hela det samiska samhället. På det sättet var det en mycket glädjande dom, säger han.

Rätten till fjälljakten

”Ingen diskriminerande lagstiftning”

I Jägareförbundet gör man en annan tolkning. Jaktvårdskonsulenten Hans Geibrink tar fasta på formuleringen att dagens form med länsstyrelsen som förvaltare är förenlig med svensk grundlag, europakonvention och urfolksrättigheter.

– Den lagstiftning vi har är inte felaktig eller diskriminerande, och rennäringslagen säger att staten genom Länsstyrelsen kan upplåta jakt och fiske, säger han.

Annan tolkning

Hans Geibrink gör tolkningen att rennäringslagen inte skulle ge samebyarna möjligheter att upplåta jakt och fiske mot betalning. Och rennäringslagen är inte satt ur spel enligt hovrättsdomen.

– I rennäringslagen framgår att en sameby inte får bedriva annan ekonomisk verksamhet än renskötsel. Den säger också att saker som ingår i renskötselrätten inte får upplåtas annat än till en före detta medlem, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rätten till fjälljakten

Mer i ämnet