Laura Varagnat och Fabien Desvignes från Frankrike ska fjällvandra och hoppas slippa myggen. Foto: SVT

De vandrar tidigt – hoppas slippa myggen

Uppdaterad
Publicerad

De första turisterna har anlänt, det mesta av snön har smält bort och det är lite vatten i fjälljokkarna – förhållandena i fjällen är gynnsamma för besökarna.

Sommarsäsongen i fjällen har precis börjat och fjällvandrarna kan se fram emot bra förhållanden. Det mesta av snön har smält bort, inte ens i Tjäktjapasset som är Kungsledens högsta punkt 1100 meter över havet ligger det mycket snö kvar. Dessutom är det lågt vattenstånd i bäckarna så det bör inte vara något problem att vada över. 

– De senaste rapporterna säger att det är nästan ingen snö kvar någonstans i fjällen och lite vatten i jokkarna så det är lätt att ta sig fram, säger Margareta Grape, platschef på Abisko fjällstation.

Hoppas slippa myggen

Laura Varagnat och Fabien Desvignes från Frankrike ska börja sin vandring från den nya portalen som numera är starten för Kungsleden från Abisko. De ska vandra från Abisko till Vakkotavare – en sträcka på runt 110 kilometer.

Fransmännen har valt att gå tidigt på sommaren och hoppas på att få uppleva vandringen i midnattssol och bra förhållanden.

– Genom att gå slutet av juni hoppas vi på att slippa myggen, säger Laura Varagnat.

Fabien Desvignes fortsätter:

– Vi räknar med bra förhållanden och hoppas på att slippa att gå i snö åtminstone tills vi kommer till Kebnekaise.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.