Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se deras egna spektakulära bilder från toppbestigningarna som de redan har hunnit göra i Sarek. Foto: Emma Svensson och Anton Levein

Emma Svensson och Anton Levein klämmer alla Sveriges tolv högsta toppar

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har tolv toppar som når över 2 000 meters höjd. Emma Svensson och Anton Levein har bestigit sju av dem på åtta dagar och ska under den kommande veckan klämma de återstående fem.

Egentligen skulle de ha tillbringat sommaren i några av världens mest högalpina områden. Emma Svensson från Uddevalla skulle ha åkt till Nepal och därefter till alperna. Anton Levein från Stockholm skulle ha börjat sommaren i Ryssland och även han skulle ha fortsatt till alperna.

Pandemin tvingade dem att ”hemestra”

Men för som så många andra blev det en Sverigesemester, i den mån man kan betrakta deras äventyrligheter som semester. Utmaningar visade det sig finnas gott om även i de svenska fjällen.

– Det är lösa stenar och smala bergskammar. Man måste fira sig ner för stup för att ta sig över till nästa topp, säger Anton Levein.

I klippet ser ni deras egna spektakulära bilder från toppbestigningarna som de redan har hunnit göra i Sarek. Där besteg de sju av Sveriges tolv toppar över 2000 meter på åtta dagar. Och detta i en av de snörikaste fjällsäsonger på många år.

Fem toppar kvar i Kirunafjällen

Nu förbereder sig för att bestiga Kebnekaises två toppar samt de tre återstående topparna i Tarfalaområdet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.