– Jag lovar att prioritera att komma till rätta med kommunens ekonomi, säger Bodens tillträdande kommunalråd Claes Nordmark (S).

De nya styrande politikerna i Boden ska spara stort

Uppdaterad
Publicerad

Stora besparingar väntar i Boden när det nya styret ”Framtid Boden” ska ta itu med årets underskott på 35 miljoner kronor.

– Vi har bara en rösts majoritet, men det räcker, säger det tillträdande kommunalrådet Claes Nordmark (S).

Det nya Bodenalternativet hamnade utanför kommunledningen, trots tolv procent av rösterna, och samma sak med moderaterna och vänsterpartiet.

I stället det socialdemokraterna, sjukvårdspartiet, centern och miljöpartiet som bildar koalitionen ”Framtid Boden” och som representerar 25 av 49 mandat i fullmäktige.

En rösts majoritet

Miljöpartiet har efter valet bara ett mandat, men det är ett viktigt mandat eftersom koalitionen kommer att styra med bara en rösts övervikt.

– Alla mandat är viktiga och vi måste hålla ihop och föra en röd-grön politik och det vet jag att vi klarar av. Det är klart att det verkar svajigt med bara en rösts övervikt, men så var det under den förra mandatperioden också, säger gruppledare Catarina Ask (MP).

– Det kan verka lite med bara en rösts övervikt, men det räcker för att få majoritet i fullmäktige. Jag ser det här som ett stabilt styre för Bodens bästa, säger det tillträdande kommunalrådet Claes Nordmark (S).

Centerpartiets gruppledare Johan Gröhn och sjukvårdspartiets Anders Sundström blir vice ordförande i kommunstyrelsen.

Partiledare Kenneth Backgåd (SJVP) ska koncentrera sig på jobbet som regionråd, men blir fullmäktigeledamot och ersättare i kommunstyrelsen.

Catarina Ask (MP) ser ut att bli ordförande för fritids-och kulturnämnden.

Mångmiljonunderskott

Men det är ingen enkel sak att styra Bodens kommun just nu. Ett stort problem är årets mångmiljonunderskott som främst handlar om äldreomsorgens och hemtjänstens verksamheter.

– Jag lovar att prioritera att komma till rätta med kommunens ekonomi. I år blir underskottet 35 miljoner kronor och det är 50 miljoner kronor mer vad budgeten ligger på. Vi kan inte ha en sådan fortsatt utveckling, säger Claes Nordmark.

Men han lovar också att satsa framåt och öka antalet invånare i Boden,  som i dag är drygt 28.000 personer.

– Vi ska växa. Målet är att Boden ska ha 30.000 invånare 2025.

Men om det politiska löftet ska infrias så måste invånarantalet öka med 285 personer per år i sju år.

– Jag tror att det framförallt handlar om att bygga fler bostäder. Då kommer vi att växa som kommun, säger Claes Nordmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.