Allmänheten kan delta i en flyttvandring när Hjalmar Lundbohmsgården flyttas. Foto: SVT

De ska hedra minnet av Hjalmar Lundbohm

Publicerad

Flytten av kulturbyggnader i Kiruna fortsätter – och näst på tur är Hjalmar Lundbohmsgården. I samband med flytten kommer en Move walk genomföras för att hedra minnet av Hjalmar Lundbohm.

Den byggnadsminnesmärkta Hjalmar Lundbohmsgården kommer på tisdag flyttas till sin nya plats vid foten av Luossavaara.

– Flytten av Hjalmar Lundbohmsgården utgör på sätt och vis kronan på flyttverket. Huset är inte bara byggnadsminnesmärkt, en stark symbol för staden utan också LKAB:s första disponent Hjalmar Lundbohms bostadshus. Med andra ord är Hjalmar Lundbohmsgården nära knuten till Kiruna, LKAB och vår gemensamma historia, säger Tjabba Nordanfjäll, projektledare vid LKAB och ansvarig för flytten av kulturbyggnader. 

Stadsomvandlingen i Kiruna
Hjalmar Lundbohmsgården innan den stängdes för att flyttas. Foto: TT

Byggnaden uppfördes år 1895 och året därpå började Hjalmar Lundbohm nyttja byggnaden som bostad samt kontor fram till sin pensionering.

LÄS MER: De såg grannhuset rulla iväg –”Känns lite vemodigt”

För att hedra minnet av Hjalmar Lundbohm och slutet på en era kommer LKAB ordna en så kallad Move Walk, en gemensam flyttvandring till byggnadens nya adress.

– Att omvandla en stad är en utmaning för alla, inte minst på grund av den kultur, minnen och de känslor som omger det gamla. Faktum är att alla värden inte kan mätas i pengar och därför är det särskilt glädjande att vi kan förena det gamla med det nya genom att flytta några av stadens mest unika och omtyckta byggnader, säger Nordanfjäll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet