”Det känns lite vemodigt”

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 09.00 på onsdagsmorgonen skrevs det historia i Kiruna kommun då flytten av de första husen inleddes. Paret Siv och Stig Snällfot stod och kollade på medan deras före detta grannhus rullade iväg.

– Vi har bott granne med det där huset mellan 1982 och 1996. Vi bodde här när barnen var små. Det var ett jättefint område, säger Siv Snällfot.

Både Siv och Stig är födda i Kiruna och har växt upp sida vid sida av gruvan och det ständiga samtalsämnet: samhällsomvandlingen. I dag gick de till Bromsgatan för att titta på och filma när det första huset flyttas på grund av gruvans utbredning i Kiruna.

Stadsomvandlingen i Kiruna

LÄS MER: Nu rullar första huset i Kiruna

Händelsen är historisk då det är det allra första huset som flyttas i Kiruna. Huset är en arbetarbostad och en av sju byggnader som ska flyttas under 2017. Övriga sex ska flyttas senare senare i år.

– Det känns lite vemodigt. Det är en stor händelse och inte varje dag man upplever det här, säger Siv Snällfot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet