Nu rullar första huset i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 09.00 på onsdagsmorgonen inleds flytten av de första husen som måste flyttas på grund av gruvbrytningen i Kiruna. Först ut är det oansenliga bostadshuset med beteckningen B5.

Drygt 13 år har gått sedan LKAB lämnade beskedet att gruvans utbredning kommer att underminera marken i stora stora delar av Kiruna centralort.

Det som till en början kallades stadsflytten blev en världsnyhet.

Sedan dess har gruvbolaget låtit flytta dragningen av järnväg, spillvattenledning och kraftledningar. Ett par hundra nya lägenheter har byggts som ersättning för bostäder som har rivits eller tömts på hyresgäster. Och ett nytt stadshus är under uppförande.

LÄS MER: De såg grannhuset rulla iväg –”Känns lite vemodigt”

Men hus ska rulla på Kirunas gator – och kanske kan man se det som starten på stadsflytten.

Det är sju byggnader som ska flyttas under 2017, alla från LKAB:s eget bostadsområde till ett nytt obrutet område vid berget Luossavaara nordväst om Kiruna. Bara den så kallade Länsmansbostaden flyttas till den nya stadskärnan, öster om nuvarande centrum.

Först ut är arbetarbostaden B5, det femte huset i ordningen byggt av LKAB vid förra sekelskiftet.

Senare i år ska Hjalmar Lundbohmsgården och LKAB:s Bolagshotell, Ingenjörsvillan samt bläckhornshusen B51, B52 och B53 rulla samma väg.

LÄS MER: Här rivs första delen av Kiruna

– Kulturhusflytten blir på sätt och vis ett helt nytt kapitel i Kirunas historia som många känner en stark relation till. Kulturbyggnaderna är en del av Kirunas själ och för många även en symbol för staden, säger Tjabba Nordanfjäll, projektledare vid LKAB och ansvarig för flytten av kulturbyggnader.

Husen kommer att starta från sin nuvarande plats på Bromsgatan, rakt över väg E10 till det gamla stationsområdet, upp på väg E10 till den nya platsen vid Luossavaara.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet