Koalition tar över i Haparanda

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartisten Sven Tornberg blir nytt kommunalråd i Haparanda och en koalition av Sjukvårdspartiet, Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna tar över styret i kommunen.

Efter 46 år av socialdemokratiskt styre tar nu en koalition av fyra borgerliga partier över makten i Haparanda.

I dag presenterade sig koalitionen, som kommer att styra kommunen under de närmaste fyra åren, på en presskonferens i stadshuset.

Nytt kommunalråd presenterades

I den nya koalitionen ingår Centerpartiet, Moderaterna, Sjukvårdspartiet och Kristdemokraterna, varav de tre förstnämnda fanns på plats under presskonferensen.

Nytt kommunalråd blir Sven Tornberg (C) och vice kommunalråd Anders Rönnqvist (Sjvp).

Skolan i fokus

De fyra partierna har sedan valresultatet stod klart träffats och diskuterat former för samverkan och även politikens innehåll. MAN kommer att fokusera på barnomsorg och skola, äldreomsorg och näringslivets möjligheter till utveckling.

– Skolan och skolstrukturen är en viktig fråga vi ska arbeta med under mandatperioden, säger Sven Tornberg (C)

Dialog med medborgarna

– Vi ska bjuda in medborgarna i dialog om skola, näringsliv och äldreomsorg, säger Sven Tornberg. Det är de tre frågor som den nya ledningen är överens om att prioritera. Exakt vilka former dialogen ska ske under är inte helt klart, säger man från den nya ledningen.

En av de första åtgärderna av den nya kommunledningen blir att slopa avgiftsfri barnomsorg s.

– Vi ska utreda hur det här ska gå till, säger Sven Tornberg (C) och betonar att man återställer det som tidigare gällt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.