Läs var partierna var störst och minst i Norrbotten – och var det var lägst valdeltagande i kommunvalet. Foto: SVT & TT

Störst, minst, sämst – kommunvalets utstickarsiffror i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Vilken kommun hade lägst valdeltagande? Var blev lilla Fi populärast?

I och med valet finns en enorm mängd siffror att analysera. Här är några intressanta resultat om väljarna i Norrbottens olika kommunval.

Här är några konstateranden om länskommunernas väljare, utifrån valnattens resultat i Norrbotten (med reservation för att det inte är slutligt valresultat):

Fi störst i Kiruna

Fi, Feministiskt initiativ, hade sitt starkaste och kanske enda kommunfäste i Kiruna. 3,6 procent eller 519 personer röstade på Fi i kommunvalet, enligt valnattens resultat. I Boden lockade Fi 1,1 procent. I de flesta andra kommuner var procentsiffrorna nära noll.

Val 2018 – #dinröst

SD, Sverigedemokraterna, hade sitt starkaste kommunval i Gällivare, med 12,3 procent. Minst var SD i Pajala och Arvidsjaur, med två procent av kommunrösterna.

Bäst och sämst för S

Socialdemokraternas starkaste kommun blev Överkalix med 53 procent, medan det gick sämst i länet i Kiruna, 25 procent av rösterna i kommunvalet.

Socialdemokraternas största länsras kom i Pajala (-16,8 procent), där nya S-partiet Framtid S gick starkt och tog 19,6 procent. I tätortens valdistrikt Pajala gick Socialdemokraterna minus med 34,5 procent, där röstade bara 11,4 procent på Socialdemokraterna. S-splittringen var en följd av en strid om byskolornas vara och inte vara de senaste åren.

V-raset i Överkalix

Vänsterpartiets starkaste kommunval i länet gjordes i Arjeplog, med 27 procent av rösterna. På andra plats kom Pajala med 18 procent V-röster. Minst populärt var Vänsterpartiet i Haparanda, med fyra procent av rösterna. Störst V-ras kom i Överkalix, där senaste mandatperiodens styrande partier V och C gick bakåt när Socialdemokraterna fick över 50 procent.

Moderaterna hade sitt starkaste kommunval i Kalix (20,8 procent). Sämst gick det i Övertorneå, Arjeplog och Älvsbyn (cirka en procent).

Liberalernas största länsframgång kom i Älvsbyn och Arjeplog (omkring tio procent). I Övertorneå röstade ingen på Liberalerna. I Jokkmokk åker partiet ut ur fullmäktige.

C-vågen nådde inte Jokkmokk

Centerpartiets framgångsvåg märktes på flera håll, med 35 procent i Arvidsjaur och 33 procent i Kiruna. Sämst gick det för C i Gällivare och Jokkmokk, med omkring en procent av kommunrösterna.

I fyra länskommuner fick Kristdemokraterna nära noll procent av rösterna. Bäst gick det i Pajala, med 14 procent (plus fyra  procent mot 2014).

Miljöpartiet gick bakåt i de flesta kommunerna. Bara i Gällivare ökade partiet, till 12 procent. Men bäst resultat blev det i Jokkmokk med nära 14 procent – bästa MP-kommunvalet i landet.

Bonusfakta – blankröster och valdeltagande i länets kommuner

Flest blankröster lämnades i Arjeplog, med 3,4 procent. I Älvsbyn var blankröstarna minst i antal procentuellt, 0,8 procent.

Lägst valdeltagande i Norrbotten, och i hela landet, hade Haparanda när det gäller kommunvalet, 62,2 procents valdeltagande. En förklaring kan vara att många i Haparanda är finska medborgare. Högst valdeltagande i länet hade Piteå med 87 procent.

Källa: Val.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet