Henrik Blind (MP), gruppledare Jokkmokk, har blivit avbildad på ett elskåp. Foto: SVT

Krissiffror för MP – men i Jokkmokk är partiet populärast i landet

Uppdaterad
Publicerad

Jokkmokk är miljöpartiets starkaste kommun i hela Sverige. Partiets företrädare tror att väljarstödet främst handlar om kampen mot gruvdrift i Kallak, och kampen för demokrati, kultur och natur.

I centrala Jokkmokk har en grön graffittikonstnär skapat en bild på ett elskåp av miljöpartisten Henrik Blind som leende gör tummen upp.  Valet visar att den bilden stämmer.

Miljöpartisterna i Jokkmokk är nämligen bäst i Sverige på att locka väljare.

Val 2018 Norrbotten

– Det känns otroligt roligt att vi ligger på så höga siffror här i Jokkmokk. Att väljarna har gett oss ett så starkt förtroende. Jokkmokk är Miljöpartiets starkaste kommun i kommunvalsresultaten, säger Henrik Blind (MP).

”Jokkmokkseffekten”

Socialdemokraterna backade tre procent till 40 procent och Framtid i Jokkmokk gick fram lika mycket till nästan arton procent. Miljöpartiet fick 13,6 procent.

– Jag hade ju önskat att Miljöpartiet hade fått känna av en ”Jokkmokkseffekt” på riksnivå och att de siffrorna skulle speglats där också.

Vill inte samarbeta med S och SD

Nu handlar det om att förhandla fram en ny majoritet som kan styra kommunen.

-  För vår egen del måste vi smälta det här fantastiska valresultatet och diskutera hur vi vill se på de kommande åren. Men redan idag har jag ett klart besked att ge – och det är att vi inte kommer samarbeta med Socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Norrbotten

Mer i ämnet