Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Framgångar för SD i Gällivare – men inget inflytande

Uppdaterad
Publicerad

I Gällivare gick Sverigedemokraterna starkt framåt och ökade från två till fem mandat i kommunfullmäktige. Men det är tveksamt om partiet får något inflytande. Den styrande alliansen Framtid Gällivare kan fortfarande samla en knapp majoritet.

Sverigedemokraterna skulle kunna kallas kommunvalets segrare i Gällivare. Men trots att man fick in hela listan på fem namn i kommunfullmäktige är man inte ens med i eftervalsdiskussionerna partierna emellan.

Det är ingen som har ringt och man har själva inte för avsikt att ringa till någon.

Val 2018 Norrbotten

– Nej, det har vi inte. Vi har ju sett fyra år där Framtid Gällivare har styrt och hållit ihop samarbetet. Vi har suttit i opposition tillsammans med Socialdemokraterna och något mer djuplodande samarbete med dem är inget jag tror på, säger Eric Palmqvist, partiets listetta.

Alliansen kan återuppstå

I stället kanske valets stora segrare trots allt är alliansen Framtid Gällivare med alla partier utom Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna. Alliansen formerades efter förra valet och kan komma att återuppstå.

Men det blir något bräckligt eftersom det räcker med ett enda avhopp för att den egna majoriteten i kommunfullmäktige ska tappas. Det håller inte nuvarande kommunalrådet Lars Alriksson (M) inte med om.

– Vi är 21 och det är en majoritet. Så får vi ihop ett koncept och Framtid Gällivare återbildas så kommer det att vara klockrent.

Lars Alriksson (M) ordförande kommunstyrelsen Gällivare. Foto: SVT

Kommer Sverigedemokraterna att få något inflytande i Gällivare?

– Nej, jag har svårt att se hur det ska få det, säger Lars Alriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Norrbotten

Mer i ämnet