Hör Rudi Geisler berätta om konstverken han trampar fram i snön. Foto: Rudi Geisler

Rudi och Anna trampar upp enorma konstverk i den tornedalska snön

Uppdaterad
Publicerad

I Österrike är Rudi Geisler känd för sina enorma konstverk som han trampar upp i snön med snöskor. Nu har konsten letat sig till Tornedalen – och vädret avgör målningarnas livslängd.

– En snöstorm, sol eller regn kommer, och det smälter bort, säger han.

Rudi Geisler träffade Anna Oja, från byn Korpikylä, 1987 i Österrike. Där bor och jobbar paret med turism – och Rudi är känd för sina enorma konstverk som han trampar upp med snöskor i snön, ofta ute på sjöar.

Efter att de köpt ett hus i Korpikylä ägnar paret också en hel del tid i Tornedalen, och där har också flera vackra konstverk skapats. SVT Nyheter Norrbotten följde med till sjön Pirriläjävi när paret stegade upp strukturen till sitt nya konstverk som ska välkomna påsken.

– Nu försöker vi göra en vacker snöbild av påsken. Det blir en korg med några ägg i och fina blommor som vi ska trampa, säger Rudi.

Snön får inte vara för lös

Ett konstverk börjar med att Rudi ritar upp ett mönster – och när han bestämmer sig för en plats måste allt stämma, snön får exempelvis inte vara för djup eller lös. Han mäter sedan upp platsen med en kompass innan de börjar trampa upp mönstret.

Konstverken finns inte kvar för all framtid. De kan försvinna på bara några timmar av vind, snö eller sol.

– Så är det i vårt liv att saker förändras, det kommer en snöstorm eller sol eller regn och det smälter bort. Så är livet, säger Rudi.

När allt är klart fotograferas konstverket uppifrån med en drönare.

35 snökonstverk på en säsong

Även parets företagsidé går ut på att trampa upp stora konstverk i snön. Det kan handla om en firmas logotyp, jubileumsårtal som ska firas eller en speciell figur eller form.

Under en säsong blir det upp till ungefär 35 konstverk.

Rudi Geisler och Anna Oja planerar sitt konstverk som ska välkoma påsken. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.