Piteå fyller 400 år och konstnärer gestaltar stadens karaktär med snöskulpturer. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Konstnärer gör personliga tolkningar av Piteå i snö

Uppdaterad
Publicerad

Fyra snöskulpturer skapas just nu på Rådhustorget i Piteå. Det handlar om ett konstnärligt utbyte mellan Piteå, Luleå, Borås och Göteborg, fyra städer som alla fyller 400 år i år.

Konstnärerna ska skapa verk som lyfter fram det som är speciellt för respektive stad. Piteå har snö som tema, Luleå har stål, Göteborg har regn och Borås mode och tyger.

Intensivt konstnärsarbete

Det konstnärliga utbytet går under namnet AiR 4x400 år, Art in Residence. Det innebär att konstnärerna bor och uppför sina verk under en tidsbegränsad period – i detta fall fem dagar. Residenset startade i måndags och avslutas med en livesänd invigning på fredag klockan 18.00.

– Det är något som vi kallar för ett konstnärsresidens, där en konstnär från varje stad har samlats här i Piteå för att ta fram en snöskulptur som ska symbolisera Piteå 400 år, säger Per Lenndin, projektledare.

”Tung, kallt – men spännande”

Josefin Jonsson, som i vanliga  fall arbetar med digital konst, är den Piteåkonstnär som valts ut för att skapa sin personliga tolkning av Piteå 400 år i snö och is.

–Det är spännande att få vara med och representera Piteå, säger hon.

Att arbeta med snö och is tycker hon är en stor är en utmaning

– Det är ett mycket tungt fysiskt jobb och kallt. Det är jättestor skillnad mot för att sitta vid en dator hela dagarna, säger Josefin Jonsson.

I klippet kan du höra Josefin Jonsson och se arbetet med snöskulpturerna.

Konstnärerna som deltar

Josefin Jonsson Pastelae / Piteå 

Kerstin Dhal Norén / Borås

Jonas Bentzer / Göteborg

Linn Lindström och Maria Gordana Belic´/ Luleå

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.