• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör krögaren Rikard Matsson i Boden om fördelarna med att anställa utländsk arbetskraft. Foto: Erica Olofsson/SVT

De vågade anställa ukrainare trots språkbarriären

Publicerad

En viktigt pusselbit i Bodens kommuns hyllade integrationsprojekt var att få med privata arbetsgivare. SVT har träffat krögaren Rikard Matsson och rektorn Ulrik Bylander som vågade satsa.

Vid JobbCenter i Boden har man lagt mycket krut på att nå ut med stöd och information till de privata företagen i kommunen för att öka jobbmöjligheterna för ukrainare.

– Det var jätteviktigt för oss att nå ut till företagarna. Att de skulle våga ta steget och anställa även om ukrainarna inte hunnit lära sig flytande svenska. Och företagen har varit fantastiska, säger Thomas Knutsson, JobbCenter i Boden.

I videon hör du två av arbetsgivarna i Boden som anställt ukrainare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet